Голям отлив на лекари и медицински специалисти се наблюдава от 

...
Голям отлив на лекари и медицински специалисти се наблюдава от 
Коментари Харесай

Ню Йорк Таймс: Голям отлив на турски лекари към чужбина заради ниски заплати и агресия от пациенти

Голям отлив на лекари и медицински експерти се следи от  известно време в Турция. Макар точно опазването на здравето да бе едно от огромните достижения на Реджеп Ердоган по време на осемнайсетте му години на власт, в този момент страната е изправена пред рецесия, написа „ Ню Йорк Таймс ”.

Тревогата набъбна след редица случаи на упражнено принуждение над лекари. Миналата есен лекарка почина, откакто катастрофира след дълга промяна. Зачестиха случаите на принуждение. Медик изостави кариерата си, откакто пациент го намушка в стомаха и ръката. Бременната здравна сестра беше приета в болница след ритник в корема. А влошаващата се стопанска система и инфлация понижиха заплатите на някои лекари до равнището на минималното трудово заплащане, съобщи обстоятелства.бг.

Все по-голям брой турски медици търсят по-добри благоприятни условия зад граница. Напускането им на родината е тъжна индикация за Ердоган, който изпепели личната си известност. Медиците се оплакват от претоварване, ниски заплати, фрапантна загуба на почитание към специалността и възходящо принуждение. Повече от 1400 турски доктори са напуснали страната през предходната година. Мнозина други пък са в развой на овакантяване и към този момент са подали своите документи. Коронавирусната пандемия също е съдействала за този отрицателен развой.

Дълго време измененията, които Реджеп Ердоган вкара, даваха плод. Турция от дълго време се гордее с качеството на своите медицински учебни заведения и медицинските си експерти, а през последните години създаде процъфтяваща частна здравна промишленост, обслужваща хиляди задгранични и турски пациенти. Но системата без подозрение е уплашена, което кара лекарите да се усещат претрупани и недобре платени. Постоянното понижаване на техните приходи и статут е последната капка, която ги е предиздвикала да избягат в чужбина. „ Лекарите в Турция работят на равнище рабски труд, като се има поради натоварването и рисковете, които поемат ”, споделя 26-годишен турски доктор, напуснал Турция единствено две години след дипломирането си. За разлика от предходните талази от турски служащи, които се насочват към Европа, тези, които емигрират в този момент, нямат желание да се връщат. Те напущат, с цел да дадат на децата си по-добри благоприятни условия. Но не в Турция.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР